Wednesday, December 9, 2009

Tamrin Baytulmuslim untuk Muslimin dan Muslimat ( Bhg 1)

Assalamualaikum....

Posting kali ini akan lebih difokus kepada muslimat. Beberapa 'suara' mencadangkan supaya ana menulis mengenai muslimat, fokus khas ke arah membina baytulmuslimin. Pada mulanya ana agak blank, tetapi selepas bersembang dgn sepupu ana dan juga isterinya, ana dapat sedikit idea untuk berkongsi di sini. Segala kekurangan, ana mohon maaf dan harap diperbetulkan.

1) Perlunya satu fokus muslimat ke arah pembentukan Baytulmuslim


Fokus yang dimaksudkan adalah ke arah bagaimana menyediakan muslimat sebagai tonggak penting dalam sesebuah baytulmuslim. Setiap jemaah kampus seharusnya merancang aktiviti atau modul, atau tamrin atau bengkel khusus untuk tujuan ini. Sebagai contoh; tamrin baytulmuslim khas kepada muslimat. Dalam tamrin tersebut para muslimat ahli jemaah kampus akan didedahkan dengan kuliyah-kuliyah dasar dan modul-modul yang bersesuaian ke arah membentuk muslimat :

i) memahami tugas sebagai seorang isteri disamping suami yang seorang daei dan ahli gerakan Islam.

ii) menjadi isteri yang taat pada suami dan pada masa yang sama dapat bersama-sama jemaah Islam.

iii) melatih dan memberi penerapan kepada muslimat kampus supaya memiliki ciri-ciri keibuan.

iv) memberi perangkaan secara kasar kepada muslimat tentang peringkat-peringkat penjagaan, pendidikan dan tarbiyah kepada anak-anak kelak.

v) memberi serba sedikit permasalah biasa dalam sesebuah rumahtangga dan cara penyelesaiannya seperti

a) Hubungan dengan suami dan ibu bapa mertua
b) hubungan dengan ipar duai serta keluar besar suami
c) Hubungan dengan jiran tetangga
d) hubungan dalam komuniti dan masyarakat
vi) sedikit sebanyak kebolehan memasak, mengemas, dan seumpamanya.


Semua perkara di atas perlu difahami dan difokus ke arah membentuk individu muslimah yang berketerampilan dan mampu mewijudkan sebuah rumahtangga yang boleh menjadi contoh selain melahirkan generasi pelapis yang berupaya menyambung perjuangan Islam.

Muslimat kampus perlu dilatih ke arah menjadi isteri yang cerdk dan solehah untuk suaminya kelak. Kecerdikan adalah anugerah Allah. Dan Anugerah Allah ini bleh juga diperoleh dengan diusaha dan dilatih.

Tamrin-tamrin yang biasanya dijalankan dikampus lebih tertumpu kepada tamrin pengkaderan dan kepimpinan serta siyasah semata-mata. Tamrin ke arah pembentukan Baytulmuslim sangat kurang dan mungkin tiada langsung, padahal Muslimin dan muslimat gerakan Islam bukanlah akan menghuni kampus selama-lamanya. Semuanya akan keluar dan terjun ke medan. Semuanya akan melalui alam berumahtangga. Statistik kasar menunjukkan tidak kurang ahli jemaah kampus yang dahulunya aktif di kampus, menjadi lesu setelah keluar ke alam realiti masyarakat luar adalah disebabkan pengurusan rumahtangga.

Tidak perlu dihurai bagaiamana rumahtangga boleh menjadi salah satu perkara yang melesukan gerak kerja jemaah diluar. Ahli-ahli jemaah Islam kampus perlu memahaminya.


2) Sifat dan ciri-ciri Muslimat adalah salah satu faktor kejayaan sistem Baytulmuslim.

Seperti dalam posting sebelum ini, banyak faktor yang menjadikan unit baytulmuslim setiap kampus lesu dan mendapat sambutan yang dingin. Mungkin ahli2 hanya 'galak' ketika mula mengenali UBM, tetapi menjadi hambar lama kelamaannya, terutama bagi senior-senior yang sudah grad. Mereka yang masih tidak dipilih dalam sistem UBM mula pudar keyakinan kepada sistem UBM tersebut.

Masalah tidak berminat, tiada pilihan, tidak dipilih, dan sebagainya adalah antara masalah yang menyebabkan sistem baytulmuslim tidak berjalan dengan lancar. Jodoh adalah ketentuan Allah, kita akui. Akan tetapi kita juga perlu berusaha dan berikhtiar.

Selain kefahaman mengenai kepentingan UBM dan perlaksanaannya, para ahli jemaah perlu juga memiliki ciri-ciri yang membantu ke arah perjalanan UBM. Menyediakan diri dengan ciri-ciri untuk menjadi suami/isteri yang baik adalah dituntut.


a) Sifat keibuan

Sebagai contoh, para muslimat seharusnya menyediakan diri dengan sifat keibuan yang tinggi. Bagi muslimin yang berpandangan jauh dan matang, mereka akan cuba memilih muslimah yang sedemikian sebagai suri hidupnya, yang akan menjadi ibu kepada anak-anaknya, ipar kepada adik beradiknya serta menantu kepada kedua ibubapanya. Lebih-lebih lagi jika muslimin itu anak sulung dalam keluarganya, maka muslimah pilihannya sudah tentu perlu memiliki ciri keibuan yang bersesuaian yang dapat diterima ibubapanya, yg akan menjadi kakak kepada adik-adiknya dan sebagainya.

Jika muslimat bersikap keanak-anakan, mungkin sukar untuk diterima lelaki yang berfikir ke arah itu. Kebiasaanya begitu. Sikap orang lelaki, walaupun pada mulanya mereka suka kepada sikap kenak-anakan, manja seseorang wanita, akan tetapi jika mereka sampai suatu tahap kematangan, mereka akan menyampah dengan gelagat wanita yg terlalu manja dan keanak-anakan sedemikan. Sifat manja perlu ada, tetapi tidak boleh berlebihan sehingga menutup sifat keibuan dan kematangan seseorang muslimah.

b) Tarbiyah kecantikan

Kecantikan dan kejelitaan seseorang muslimah adalah antara faktor utama pilihan muslimin sekalipun mereka mengetahui bahawa rasulullah menyuruh mereka mengutamakan pilihan yang memiliki kekuatan agama. Itu sifat umum lelaki. Maka para muslimat jangan sekali-kali mengabaikan sifat sunnah yang Allah kurniakan kepada lelaki. Muslimat perlu juga menyediakan diri ke arah lebih cantik, kemas dan terurus yang tidak berlebihan sehingga tabarruj. Tarbiyah kecantikan juga perlu digarap kepada muslimat disamping tarbiyah-tarbiyah gerakan.

Walau sehebat mana muslimat dalam gerakerja, sukar untuk muslimin memilihnya sebagai pasangan hidup jika muslimat itu tidak cakna kepada kecantikan diri, kekemasan dan pengurusan diri. Fitrah lelaki mahu melihat wanita yang cantik dan kemas. Dengan itu, cubalah hindari diri daripada bersikap selekeh dan tidak terurus.

c) Sifat lemah-lembut

Antara perkara pantang bagi seseorang lelaki adalah wanita yang bersikap kasar kepadanya. Muslimah harus berjaga-jaga terutama bagi yang memiliki sifat lantang bersuara. berhati-hatilah dalam muamalah dengan muslimin dalam apa jua gerak kerja. Samada senior atau junior. Muslimin tidak hanya menilai seseorang muslimah itu bersikap lemah lembut kepadanya, malah mereka juga menilai sikap muslimat itu terhadap rakan-rakan muslimin yang lain.

Jika tidak berpuas hati dengan gerak kerja atau sikap muslimin, muslimat sepatutnya menegur dengan lemah lembut, kerana hati lelaki mudah cair dengan kelembutan wanita. Berbeza jika muslimat berkasar, mereka akan bertindak balas jika mampu, dan memberontak senyap jika mereka dalam keadaan pasif. Awas, muslimin lain juga memerhatikan anda, muslimat. Bersikaplah dengan sifat kewanitaan.

d) Keistimewaan tambahan atau soft skill

Muslimat perlu juga memiliki soft skill yang lain sebagai bonus di mata muslimin.Contohnya skill memasak, menjahit dan seumpamanya. Jika belum ada apa-apa basic, mulakan sekarang.


Selain semua ciri-ciri di atas, muslimah harus berani menawar diri dalam sistem UBM ni, kerana ada sebilangan muslimin malu-malu untuk propose diri. Tidak salah jika muslimat yang besuara dahulu. Jika ditolak, usahlah kecewa kerana mereka menolak bukanlah kerana mereka tidak sukakan anda, tetapi mungkin mereka belum cukup matang untuk menerima anda, atau masih belum bersedia, atau juga mahu menguji anda. Anda tentu sedikit sebanyak perlu memahami setiap muslimin dalam jemaah anda supaya anda tahu cara menawar diri menjadi suri hidup mereka. Walaupun ada muslimin yg sedikit ego atau malu untuk memilih anda, mungkin dia akan 'angau' semalaman jika mengetahui anda memilihnya melalui UBM.

Semua pernyataan di atas adalah hasil sembang-sembang ana dengan sepupu ana yang dirasakan perlu ana kongsi di sini. Sebenarnya banyak lagi perkara yang perlu dikongsi. Darihal muslimin pula jika ada masa nanti ana akan kupas. Setakat ini dahulu untuk posting kali ini. 
Sesiapa yang rasa penambahan, boleh komen. janganlaa segan-segan untuk komen yaa....

p/s: posting ini bukan untuk menggalakkan penyakit angau, ataupun gejala couple, atau pun apa jua perkara yang melanggar batas syarak. lakukanlah sesuatu perkara kerana Allah... InsyaAllah, ada keberkatan.

3 comments:

MFS_8812 said...

walaupun bermacam pandangan dan pendapat namun shir dan hazar mesti di jaga demi perjuangan..
~~sayangkan islam lebih dari diri~~

Ummu Insyirah said...

MUslimin perlu lebih pro aktif propose muslimat even tak salh muslimat yang mulakan.Perasaan malu yang menebal sbb itulah mslmt lbh suka pendamkan saja..so muslimin yg kureng sikit malu tu perlu kedepan.Muslimin bertanggungjawab menyelamatkan muslimat dr jatuh ketangan mereka yang menentang Islam dan muslimat perlu bersedia menerima muslimin even muslimin tu lbh muda, tahpa pendidikan lebih rendah dsbnya. Jika mslmn memandang faktor kecantikkan apasalah pilih mslmt yg kurang cantik tapi cantikkan amalan dan akhlaqnya..cantik itu bukan pada rupa saja tapi pada peribadi dan pesona. Ingatlah kalu kita ada adik atau kakak yg tak cantik dan mereka tak kahwin kerana rupa parasnya..apa perasaan kita. Cantik luaran blh di ubah tapi cantik dalaman itu yag hakiki.

syamimiahmad said...

salam..syukran ye akhi..akhrny dapat jugak bhn utk dibentangkan pada kawan2..pengenln baitulmuslm..
salam dari USMKK